lauantai 23. elokuuta 2014

Oman kuvion digitointia ja kirjontaa

Ette varmaan usko, mutta tämän kokeilun tekemiseen meni monta tuntia ja kangastakin vähän enemmän kuin tämä tilkku. Tupakkaakin olisi mennyt paljon, jos tupakoisin. Sinnikkyydellä pääsin keskinkertaiseen tulokseen. Digitoinnissa joku meni kuitenkin pieleen. Tietokoneen näytössä kuvio ja ompeleet näyttävät virheettömiltä, mutta tikkien lukumäärä on kaksinkertainen. Virhe tuli ilmi vasta kirjontavaiheessa niin kuin yleensä tapahtuu.  Kone olisi kirjonut vielä uudestaan kuvion jo kirjotun päälle. Digitoin kuvion tussilla piirretystä ja tulostimella tietokoneelle skannatusta kuvasta. Ompeleita on kaksi rinnakkain, jotta kuvio näyttää jatkuvalta. Kokeilin kirjoa myös valkoisella langalla. Se on parempi vaihtoehto, sillä virheet eivät ole niin näkyviä, jos kangas on vaalea.

Silitin kankaan nurjalle puolle ohuen liimavanun ja kehykseen pingotin jäykän Inspiran Tear A Way-kuitukankaan. Tässä mallissa olen yhdistänyt kaksi 12x12 cm:n kuviota alekkain. Kokeilin muitakin muotoja ja kokoja, mutta tämä oli onnistunein. Kirjontakoneen kehysten koko asettaa myös omat vaatimuksensa kuvion koolle.

perjantai 22. elokuuta 2014

Ympyräompeluohjain ja lisätaso ohjaimella

Ompelukoneisiin saa nykyään monenlaisia lisätarvikkeita. Ympyräompeluohjain on helppokäyttöinen ja kiva lisätarvike. Kokeilin ympyröiden ompelua raidalliseen puuvillakankaaseen. Kokeilen toisena päivänä jotain vaativampaa.  Silitin kankaan nurjalle puolelle ohuen liimavanun, jotta sain kankaasta hieman tukevamman tuntuista.

Ompelu sujui vaivatta ja joutuisasti. Ompeleet tukevoittivat tilkkua yllättävän paljon.

Tarvikepaketista löytyy muovisia mallineita, metallinen ohjain ja selkeä ohje.

 Ohjain on helppo asentaa pistolevyn päälle, painamalla kaksi piikkikohtaa pistolevyssä oleviin reikiin.

Kätevä lisätarvike on myös lisätaso. Tässä mallissa on mukana myös sivusuunnassa liikuteltava ohjain. Lisätason asentaminen on helppoa. Tarvikelaatikko vedetään koneesta pois ja taso lykätään paikoilleen.

tiistai 19. elokuuta 2014

Pöllöpeite ja viirinauha

Kirjoin toukokuun alussa pöllöjä tätä peitettä varten. Tämä on pienelle pojalle tehty 3-vuotislahja.

Kirjoin aina kaksi pöllöä samaan tilkkuun, jotta sain vähennettyä langan pujotuksia. Puolet pöllöistä on harmaansinisiä.

 Puolet ovar ruskeita.

Kuvio on varsin yksinkertainen ja se on nopea kirjottava.

Ompelutyön tein pääosin valmiiksi kesäkuussa, kun ilmat olivat viileät. Työ sujui nopeasti. Värimaailma tässä peitteessä on hillitty sininen. Aioin tehdä peitteestä vähän toisen värisen, mutta en löytänyt mieluisia kankaita.

 Tikkasin kapeisiin turkooseihin raitoihin kiemuratikkausta ja kuhunkin turkoosiin ruutuun höyhenkuvion. En halunnut tikkauksista kuitenkaan erottuvia, vaan valitsin kankaan värisen langan.
Ompelin samoista kankaista lisäksi ikkunalle tai seinälle laitettavan viirinauhan. Viikonloppuna oli valitettavasti niin sateinen ja pimeä keli, etten saanut kuvattua peitettä lahjansaajan sängyssä ja viirinauhaa ikkunassa.