keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Singer Quantum Stylist 9980 -ompelukone

Minulle tarjoitui mahdollisuus kokeilla tällaista Singer Quantum Stylist 9980-ompelukonetta.  Kone on toiminnoiltaan eristyksellinen ja sopii vaativammallekin ompelijalle sen upeiden toimintojen ja monipuolisten ominaisuuksien ansiosta. Muotoilu ja väritys ovat nykyaikaisia.

Koneesta löytyy 151 sisäänrakennettua hyöty-, jousto- ja koristeommelta mukaanlukien 13 automaattista napinläpeä. Ompeleita pystyy muokkaamaan helposti neulan asentoa muuttamalla, peilikuvatoiminnoilla ja kuvioita pidentämällä. Lisäksi koneessa on 5 fonttityyppiä ja  niiden numerot sekä pieniä kuvioita ommelyhdistelmien tekemiseen.

Koneessa on  Drop & Sew -vaakasukkula, jonka ansiosta puola on helppo asentaa paikoilleen. Se ei sotkeennu eikä sen ajoitus siirry. Langan menekkiä on helppo seurata läpinäkyvän luukun läpi. Neulanlangoittimen ansioista langan pujottaminen neulaan on helppoa. Paininjalan irrottaminen käy helposti vapautusvipua painamalla ja toisen kiinnittäminen tapahtuu asettamalla paininjalka paininjalan runko-osan alapuolelle ja laskemalla paininjalan nostaja alas.

Koneesta löytyy käynnistys- ja sammutuspainike automaattiseen ompeluun = ompelu ilman poljinta, portaaton nopeudensäädin,  peruutusnappula, neula ylös/alas-toiminto ja lankojen altakatkaisutoiminto (sakset).

Tarvikelaatikko / pöytä irrotetaan vetämällä sitä sivullepäin. Vapaavarsi on ehkä vähän liian suuri. Koneella on mahdollista ommella myös alasyöttäjän ollessa pois päältä. Vipu tulee näkyviin tarvikelaatikon takaa.

Koneeseen kuuluu vakiovarusteena 13 paininjalkaa: yleispaininjalka, satiiniommeljalka, avoin satiiniommeljalka, yliluottelujalka, pyöristetty päärmejalka, rypytysjalka, vetoketjujalka, suoraommeljalka, napinompelujalka, piilo-ommeljalka, parsinta-/kirjontajalka, napinläpijalka ja tasasyötin. Lisäksi paketissa tulee lisälankatappi + huopa-alusta, neuloja, ratkoja, ruuvumeisseli, harja, 5 puolaa, saumanohjain, pistolevyn ruuvimeisseli, kaksi eri kokoista rullan pidikettä ja huopalevyt,  tikkaustanko ja muovinen suojahuppu koneelle. Vakiovarusteena olevien tarvikkeiden määrä on todella vaikuttava ja ne voivat olla hyvä syy ostamiseen.  Ilahduin itse erityisesti tasasyöttäjästä ja parsinta-/kirjontajalasta.  Tasasyöttäjästä on apua tilkkutöissä ja kirjontajalkaa voi käyttää tilkkutöiden tikkaamisessa tai vapaassa konekirjonnassa.

LCD-näyttö on iso ja siitä näkee kerralla 5 erilaista ommelta. Ompeleen valinta tapahtuu painamalla halutun ompeleen alapuolella olevaa toimintanäppäintä. Oikeassa reunassa on pyöreässä napissa nuolinäppäimet, josta alaspäin painamalla saa 5 seuraavaa ommelta näkyviin. Hyöty- ja koristeompeleet saa näkyviin 5 kerrallaan myös keskimmäisestä valintanapista (oikealla alhaalla).
Koneessa on sisäänrakennettu ompeluapu, joka auttaa eri työvaiheissa.

Kun koneeseen kytketään virta, ilmestyy näyttöön suoran ompeleen numero ja kuva sekä neulan asento. Lisäksi näytössä näkyy suositellun paininjalan kuva. Ommelta on mahdollista muunnella: lisätä harsinta/päättelytoimminnon, vaihtaa ommel kaksoisneulalla ommeltavaksi, siirtää neulan asentoa sekä lisätä tai vähentää langankiristystä.

Tässä kuvassa  näkyy muutama napinläpivaihtoehto. Yhteensä napinläpejä on 13 kpl.  Napinläpien ommeltiheyttä voidaan säätää säätämällä ommelpituutta.

Koriste- ja kirjanompeleista voidaan koota yhdistelmiä.  Fonttityypit näkyvät kuvasta.

Kokeilin ommella muutamia koristeompeleita.

Joitakin koristeompeleita pystyy ompelemaan myös kaksoisneulalla.

Fonteista tein sen huomion, että kaikilla ei ompelutulos ole selvästi luettissa oleva.

 Joitakin ompeleita pystyy muuntelemaan peilikuvatoiminnolla neljään eri suuntaan. Kuvassa olevan ylin ommel on sellainen. Monia ompeleita pystyy peilaamaan sivullepäin tai alaspäin. Ompeita voidaan myös pidentää. Maksimipituus on viisinkertainen alkuperäiseen verrattuna.

Pienet koristekuviot ovat parhaimmillaan esim. lasten vaatteissa ja vaatteiden nimikoimisessa.

Koneen ohjekirja on selkeä. Kone on helppo ottaa käyttöön ja käyttäminen on helppoa. Hintatasoltaan kone edullinen, esim. Stockmannin Hulluilla Päivillä konetta myydään halvalla. Takuuaika on 2 vuotta.  Voin suositella konetta mielihyvin. Kone on hyvä.


4 kommenttia:

 1. Onpas monipuolinen vempele. Tuollahan tekee vaikka mitä!

  VastaaPoista
 2. Muistatko minkä merkkisiä ompelulankoja käytit? Mä sain jouluna tuon koneen ja katkoo kaikki mun langat... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli vähän kaiken merkkisiä lankoja käytössä. Jos kone katkoo lankoja, voivat seuraavat asiat olla syynä: Jos kokeilit ommella mustalla langalla. Mustat langat ovat yleisesti huonompilaatuisia kuin muut värit, koska ne langat värjätään epäonnistuneista muun värisistä langoista. Tai lanka on neulan kokoon nähden liian paksua. Ylälanka on pujotettu väärin. Lanka on huonolaatuista ja siinä on pieniä paksumpia kohtia, jotka eivät mahdu neulansilmästä läpi. Langan laadulla on todella suuri merkitys. Kannattaa ostaa laadukkaita lankoja: esim. Gutermann, Sulky, Duet. Huonolaatuisilla langoilla ei voi saada hyvää lopputulosta.

   Poista
  2. Mikään kone ei normaalitilanteessa katko lankoja. Kannattaa tutustua koneen ohjekirjaan huolellisesti. Sellainen päivänselvä asia jäi vielä kirjoittamatta, että koneessa ei saa käyttää minkään muun koneen alalangan puolia.

   Poista